Wednesday, 25 January 2017

2017

Assalamualaikum dan hai semua,

Dah lama juga tak update blog maklumlah orang pemalas memang macam ni.. HAHA no no actually sis busy nak perhabis degree cecepat. Alhamdulillah sis dah pn berjaya menghabiskan internship dan sekarang tunggu result untuk officially graduate degree ni..Doa2 kan sis ok :) Btw sis tak nak panjang kan pengenalan ni, sis just nak start cerita pasal tajuk sis kat atas ...."2017"

Yeayyy alhamdulillah syukur sangat masih diberi peluang untuk bernafas dan menjejak tahun baru ni. Alhamdulillah makin bertambah tahun maka makin bertambah la umur kita ..ye dok? hehe.. So macam mana tahun baru korang ? Harap semuanya berjalan lancar hendaknya ye. :) Tapi untuk kehidupan sis pada permulaan 2017 ni agak jatuh agak kelam. Dugaan awal-awal tahun atau bak kata orang putih "not a good start"...hmm Memang pada awal nya sis down habis, tapi lepas kawan2 semua bagi kata2 semangat , bagi kata2 pendorong, sis rasa yang sis tak patut down sampai macam tu sekali. Bukan senang sebenarnya nak handle hati yang tengah bergelora kan, tapi kena ingat satu je hati tu milik Allah. Ape pun rasa hati, ape pun perasaan yang kita ada ketika jatuh, sedih, dan tak bermaya. Kembalikan lah ingatan dan hati tu kepada Allah. Fikir sejenak, kenapa Allah beri kita dugaan itu? Setiap apa pun yang Allah duga pasti akan ade hikmah di sebalik dugaan tu kan?


Firman Allah swt yang bermaksud :
Allah tidak membebani seseorang diluar kemampuannya 
(Al-Baqarah : 286) 

Tekadkan dalam hati, kuatkan kata-kata hati yang kita mampu untuk hadapi semua dugaan ni. Untuk apa lagi bersedih ? Sampai bila nak meratapi kesedihan tu ? Doa pada Allah. Percaya dengan Allah. Pegang kata2 ni "There's a rainbow after the rain" :) Paling penting bila kita bersedih , jangan terlalu pendam. Jangan duduk sorang-sorang. Hadap dunia luar yang buat kita jatuh, yang buat kita kelam. Tak mungkin kesedihan ni selamanya , suatu saat nanti Allah hadirkan kebahagiaan sinar keceriaan untuk kita pula, siapa tahu. Allah Maha Besar, Maha Mengetahui segala dilangit dan juga di bumi. Siapa kita nak menidakkan takdir Allah, nak menidakkan qada' dan qadar Allah. Semua dah ditentukan. Hanya kita yang mampu menjalankan diri kita, hidup kita. Bangkit dan mulakan sesuatu yang baru. InshaaAllah Allah akan menggantikan rasa sedih yang amat dengan rasa gembira yang amat .. Adil kan ? :) So jadi kuat bila rasa nak jatuh sangat tu ok!!

Ok lah, tu je sis nak kongsi. Sekadar perkongsian atas ape yang sis alami dan sis rasa. Better untuk kita teruskan hidup macam biasa daripada terus meratap kesedihan. Ape pun juga, ingatlah eh adik2 kawan2 semua, jatuh macam mana pun kita, kena tinggal macam mana pun kita dengan manusia, Allah tetap ada untuk kita ..Berdoa dan terus berdoa.. InshaaAllah selamat malam semua :*

Saturday, 5 September 2015

K.E.L.I.R.U

Makin hari aku makin keliru. Apa salah aku? Dari mana datang nya semua fitnah dan kenapa mesti aku yang dijadikan mangsa? Aku pelik. Sumpah aku pelik. Kadang2 aku teramat pelik bila pada mulanya orang yang baru kenal aku layan aku seperti biasa lah seperti seorang kawan. Boleh gelak2 gurau senda semua. Tiba2 kau di blocked. Seriously penuh tanda tanya. Kenapa aku yang jadi mangsa? Orang lain yang buat aku yang kena. Serious pelik sangat. At least bagitahu aku , apa salah aku? Tup2 dapat tahu ade satu fake acc.. And mmg tak la aku nak pi buat fake2 acc semata2 untuk pi mengorat sesiapa. Macam tak tahu malu la ceritanya kan. Well said aku just mempunyai satu account facebook, 2 acc instagram tapi satu lagi acc hanya untuk gambar suka2, more to luahan la kot. that's why aku tak bagi ade followers. Then satu account twitter, satu wechat.. dan semua satu la. That's all.. Takde kuasa la aku nak melayan nak guna acc bebanyak untuk satu laman sosial ni. Kuat rasa hati orang tu boleh ingat yang aku yang buat semua ni. Aku buntu. aku tak tahu pepe. Tibe2 aku dilayan sebegini. But Why??! I am DO NOTHING kot! hm..Tolongglah.. Aku serabut sangat2 ni. Aku seriously dah tak boleh nak fikir ape, dengan masalah family nya. Dengan tibe2 perangai orang yang buat aku macam ni. TELL ME WHAT I HAVE DONE la... At least i will try to explain dan membela diri. Jadi down tahu tak tibe2 macam ni. Ni bukan diri aku dah skrg ni. Seriously ain yang sekarang tak macam ain yang dulu. LEMAH!!! Semua sebab fikir perasaan orang tu, fikir perasaan orang ni. DID THEY THINK ABOUT YOUR FEELING HUH? NO!! They are totally dont care bout you ! Yang sibuk sangat nak pi pikiaq pasai depa buat apa.. Lantak pi la depa !! Ohhh no no no no... Seriously aku bukan macam tu. Aku mmg jenis pikiaqq pasal hati orang. Sebab tu aku rela aku sendiri down dari depa. Tapi kalau sampai tahap aku difitnah dan diadakan cerita dan juga aku tak tahu kenapa aku dilayan sebegini...mmg HATI aku down teruk. Semua tunggang terbalik. Bayangkan la buat ape semua tak kena. Whyy ouhh ain whyy.. why kau nak fikir perasaan orang sedangkan diorang tak pernah nak fikir hati kau. Cukup la hati kau tu fikir yang diorang akan sedih kalau kau buat diorang macam ini itu semua. Hati kau siapa nak jaga ain kalau bukan diri kau sendiri. Hmm... Kecewa? Hmm YES sangat sedih dan kecewa. Kenapa aku yang kena hadapi semua ni. And for sure Allah takkan beri dugaan yang hamba-Nya tak mampu nak tanggung. Ye aku tahu. Tapi aku buntu sangat2. Aku buntu bersendiri tanpa nasihat. Bila sorang2 bukan aku mampu berfikir pun, air mata mengalir ade la. Sebab ape? sebab hati ni penuh tanda tanya. Kenapa orang tu buat aku macam ni. kenapa hidup aku macam ni. Kenapa orang suka tinggalkan aku macam ni. Kenapa kenapa kenapa! tu je yang aku selaly tertanya2.Ya Allah andai la aku diberi peluang putarkan kembali masa. Aku hanya mahu satu. Hapuskan ingatan aku terhadap orang2 sekeliling aku. Hm.. Aku cuma mahu hati dan fikiran aku kosong. Aku sayang kawan2 aku. Perasaan sayang ni la yang buat orang salah faham dan jadi satu masalah besar. hmm Aku down aku sangat down. Orang takkan faham ape yang kau rasa bila dia tak pernah ada kat tempat kau. Sekuat2 fizikal aku sebagai seorang bekas atlet. Hati aku cepat rapuh. Mungkin kerana dosa2 yang aku tak mampu tanggung lagi. Aku letih diperlakukan begini. Aku mahukan jawapan. Aku mahukan kepastian. Aku keliru dengan hidup aku. Aku perlu pergi dari semua. Perlu berubah. Demi kebaikan semua

Sunday, 7 June 2015

Cerita Aku...

      Tatkala semua mata sudah terpejam dengan lena bersama bantal masing2, jelas hanya aku yang masih mencelikkan diri mengenang nasib diri yang tiada kesudahan. Hanya bunyi geseran angin2 dan juga getaran jantung yang menjadi peneman aku pada malam yang sunyi ini. Ya aku terasa sunyi. Sunyi dengan rasa sakit yang telah membelah jiwa dan perasaan aku sendiri. Bila aku bersendiri, termenung di bawah sinaran bulan yang terang di balkoni rumah sewa aku ini, pemikiran aku jadi serabut. Serabut memikirkan masalah2 yang melanda hidup ini. Hidup yang penuh tanda tanya. Ingin aku mengeluh tapi aku tak mampu. Aku hanya manusia biasa yang harus redha dengan segala ketentuan sang Pencipta. Hanya Dia sahaja yang mengetahui segala yang tersembunyi walau dalam bagaimana pun aku sorok perasaan ini. Sebab Dia Tuhan Yang Satu. Hmm... Terkadang aku berfikir, kenapa aku cukup lemah menghadapi segala cubaan dan rintangan yang diberikan. Kenapa sukar untuk aku menepis segala ombak badai yang cuba untuk meruntuhkan benteng yang selama 22 tahun ini aku bina? Kenapa mesti aku terlalu lembut memaafkan dan menerima segalanya? Apakah aku yang silap dengan apa yang aku lakukan? Apa aku sendiri yang menjadikan diri aku ni bagai lembuk dicucuk hidung? Hanya mendengar dan tak mampu berbuat apa2. Ya aku sangat mengaku, aku tak mampu melawan. Aku lebih suka mendiamkan diri, berfikir dan bersendiri. Dan pada akhirnya aku hanya menerima apa yang orang lakukan terhadapku. Aku sedar ramai yang mengata, dan ramai yang mencela. Tapi apa yang aku boleh lakukan? Aku tetap aku. Sekasar mana fizikal aku dipandangan mata orang, hati aku tetap senipis tisu yang terlalu senang untuk orang mencarik-carikkan nya. 

Hati ? Hmm Hati yang sukar untuk ditafsirkan. Hati yang sukar untuk membuang segala apa yang orang lain lakukan. Hati yang tak mampu untuk menghilangkan secebis perasaan yang telah dipijak dan dihina orang. Kenapa duhai hati? Apa kau tidak mempunyai perasaan malu untuk terus menebal dan menerima segalanya walaupun kau sendiri terluka? Apa kau tidak rasa sakit? Mungkin ya dan mungkin tidak. Tapi kenyataan nya, hati aku terlalu lemah. Sering dipermainkan. Sering dipijak2. Tapi aku hanya mendiamkan diri. Ramai bertanya, apa kau tak rasa untuk menyerah dan berlalu pergi? Ahh menyerah kalah mungkin bukan jiwa aku. Tapi aku apa yang aku mampu hanya mendiamkan diri dan merawat luka di hati sendiri. Siapa tahu suatu hari aku mampu mengubati luka yang terlalu besar. Aku ada sebab aku sendiri kenapa dan mengapa aku hanya membiarkan hati aku terluka. Sebab aku tahu, kalau hati aku penuh dengan luka2 suatu masa dan ketika nanti hati yang tersakiti inilah yang akan jadi penguat untuk aku menjadi yang terbaik. Bukan senang untuk jadi yang terbaik. Hanya Allah sahaja yang tahu segalanya. Betapa aku mendoakan agar hati yang selalu diperbodohkan dipergunakan ini menjadi hati yang boleh memberi aku kebahagiaan dan memberi aku satu degupan sinar untuk menjalani hidup yang bakal menjelma.

Bila duduk di tengah bandar ni, aku takkan pernah lari dengan bunyi desingan motorsikal2, kereta, dan lori2. Pengangkutan yang kita sering gunakan untuk melangkah dari satu tempat ke tempat yang lain. Yaaaa langkah..! Langkah perjalanan aku masih panjang. Oh tidak, maksud aku, langkah perjalan kita masih panjang. :) Kalau hanya berhenti berputus asa di sini, bagaimana dengan kehidupan selepas ini? Aku juga turut memikirkan benda yang sama. Di mana agaknya terhentinya langkah aku yang sebenarnya? Adakah langkah aku akan terhenti dengan kebahagiaan ? Atau langkah aku akan berhenti dengan kesedihan ? Semuanya terletak pada diri aku sendiri. Sama ada aku ingin melalui jalan yang benar yang membawa aku kepada keredhaan atau jalan yang salah iaitu jalan yang akan membawa aku kepada kemurkaan. Semua perjalanan yang aku lalui pasti akan ade cabaran untuk menduga sekental mana hati kau untuk terus melalui jalan ini. Orang luar hanya dapat membayangkan jalan2 yang aku lalui adalah jalan yang lurus yang tiada cacat celanya. Tidak. Jauh sama sekali untuk aku mendapatkan jalan itu. Jalan yang aku sedang lalui sekarang ini adalah jalan yang penuh liku2. Sekejap aku jalan, aku terpijak lubang yang dalam. Bila aku mula bangkit dan aku keuar daripada lubang itu, aku mara ke hadapan sikit aku mula terjatuh ke dalam longkang. Perjalanan aku penuh dugaan. Allah menduga aku dengan apa yang aku mampu buat. Cuma aku sahaja yang tak pernah fikir apa yang harus aku buat. Aku sahaja yang tak pandai untuk menyelesaikan masalah aku sendiri. Hanya menongkat dagu dan hanya mampu mengeluarkan sisa air panas membasahi pipi.

Cengeng? Yaaa aku mengaku aku sedikit cengeng. Mungkin kerana aku anak bongsu yang menjadikan aku cengeng. Tapi sejak kecil aku dididik berdikari. Sejak sekolah rendah sampai sekolah menengah, aku tak pernah manja dengan umie dan abah aku. Aku kasar, aku budak sukan. Aku membusykan diri aku hanya untuk menutup perasaan manja aku sendiri. Lihat? Aku juga mempunyai perasaan manja aku tersendiri. Aku takut manja yang aku punya berlebihan dan akan membawa kepada kegedikan. :) Jadi aku lebih selesa membawa diri aku dengan rasa matang dan berdikari. Aku sendiri tak tahu sejauh mana kemampuan aku untuk terus berdiri di kaki sendiri. Terkadang aku tak mampu. Aku jatuh. Aku tak boleh berdiri. Aku menangis. Tapi aku diam. Ya itu masalah aku! Aku pendam ! Aku lebih suka untuk pendam dan biar aku sendiri yang rasa apa yang tak kena dengan diri aku. Mulut tersenyum tapi hati aku? Siapa yang tahu ? Mungkin sekarang aku diam, mungkin sekarang aku pendam. Tapi siapa tahu mungkin satu hari, hati yang terlalu banyak simpan perasaan sakit lelah dan kecewa ini mampu bangkit dan tidak lagi menoleh apa yang telah berlaku suatu ketika dulu. Berjalan memandang hadapan dengan perasaan megah tanpa kesedihan. Siapa tahu. Aku bukan Tuhan yang menentukan. Aku hanya insan biasa yang hanya mampu duduk di tikar sejadahdan doa padaNya. Aku adalah diri aku....



To be continuee.....

Wednesday, 3 June 2015

Masalah Diri Sendiri ! -..-

Assalamualaikum
So hari ni nak cerita pasal masalah diri aku sikit. Nak cakap aku ni manja tu tak la walaupun anak bongsu, selalu la jugak kena marah tu haa, sebab degil. Hahaha *ok lari topik* No la just nak cakap aku ni ade certain makanan yang aku boleh makan dan jarang boleh makan. Yang jarang boleh makan tu sebab makanan tu akan buat aku tak berapa nak sihat walaupun benda tu sebenarnya bagus dan sihat. Tak tahu la kenapa, buat mase ni ade 2 jenis masakan yang kalau boleh aku nak hindarkan.

1) Sambal Ketam / segala jenis lauk yang masak dengan ketam


2) Sambal petai


Kalau korang baca ni mesti korang gelak kan kenapa la benda yang sedap macam ni aku jarang boleh makan... Hmmmm Tu la, tak tahu la kenapa. Memang ni la jenis lauk yang menjadi favourite aku kalau terjumpa benda alah ni kat luar mesti terliur wehh ! serious.
Ok yang sambal ketam tu aku tak boleh sangat nak makan even sambal dia pun akan jadi masalah buat aku. Bukan je sambal ketam tapi segala jenis lauk yang dimasak dengan ketam. Kalau makan ketam nanti aku punya bibir ni jadi gatal2 dan lepas tu membengkak. Benda ni bermula mase aku tingkatan 5. Mase tu aku ingat lagi aku nak berbuka puasa. Umi masak gulai ketam. Punyalah seronok habis makan ketam tibe2 rasa bibir naik macam belon. Naik besar gile woii! Esoknya bangun sahur pun tak surut lagi, so aku pergi sekolah bawak towel tutup mulut je. Haihh -..- Haa pasal sambal lak, aku tak tahu la kenapa bila aku makan je sambal dengan ketam ni aku akan jadi sesak nafas. Mula la badan rasa lain. Rasa macam tak boleh nak bernafas je. Serious tak tahu kenapa. Sebab tu umi dah kurang masak sambal ketam ni :) Hehehe kadang2 je kalau cuti panjang umi akan masak tapi aku tak kan pernah dibenarkan makan banyak. Tapi standard la degil kan. Ambil nasi, ambil lauk banyak2 sikit lepas tu pergi makan tempat lain hahaha.
Next sambal petai. Ok yang ni aku memang tak tahu ape laaa penyebabnya hahaha tapi kalau aku makan sambal petai ni , mesti kejap lagi nya aku jadi pening kepala dan demam.. Ciss semua makanan sedap2 je ade masalah dengan aku. Aku memang ditakdirkan tak boleh nak makan benda sedap ar macam ni. Umi abah gelak je kalau aku demam hanya sebab makan petai ni haa -..-" Tapi kadang2 tu aku makan ok je.. Kadang2 je ni haaa dia main2 nak demam tak nak demam. Aku rasa faktor2 jadinya demam ni mungkin sebab aku ni stress benda lain. HAHA nak jugak nafikan yang aku kena kurangkan makan sambal petai ni.
Merepekk je tak boleh makan benda alah ni. Ops! Bukan tak boleh makan, cume kena kurangkan. Buat masa ni aku makan takde lah sampai aku masuk hospital ke ape lagi kan. Alhamdulillah. Cuma tak nak la benda tu terjadi. Tak suka duduk hospital. Tak suka ubat2, tak suka masuk air bagai. I cannot la. So nak tak nak aku kena lah, tahan ayaq liur bila tengok ketam and sambal petai... Kalau nak rasa sikit tu bolehh la hihi. Just dekat sini bukan tak boleh makan, boleh sangat2 makan memang favourite aku. Cume tak boleh makan banyak sangat sebab nanti yang tak sihat.. Badann aku juga. HAHA ...ok la malas nak taip pepanjang. K bye!


Monday, 1 June 2015

Nifsu Sya'ban

Assalamualaikum...
Disebabkan malam ni (1/06/2015) adalah malam nifsu sya'ban so entry kali ni nak lah share sikit pasal Nifsu Sya'ban ni ..Bagi sesiapa yang tak tahu Nifs bermakna pertengahan, Nifsu Sya'ban bermakna malam pertengahan bulan sya'ban.

Sabda Rasulullah SAW bersabda :
Sesungguhnya Allah pada malam Nisfu Sya'ban mengawasi seluruh makhlukNya dan mengampuni semuanya kecuali orang musyrik atau orang yang bermusuhan (HR Ibnu Majah). 

Malam nifsu ni adalah salah satu malam yang dikejar oleh muslimin muslimat selain daripada malam lailatul qadar. Sedar tak sedar kita ni dah pertengahan sya'ban dah. Tak lama lagi Ramadhan menjelma. Dah bersedia ke kita? :) InshaaAllah sama2 kita mempersiapkan diri kita untuk menghadapi bulan ramadhan ni ok ?. Back to story... Selalunya malam nifsu ni, ramai yang berpusu2 ke masjid untuk bersama2 menunaikan solat sunat nifsu sya'ban, setelah selesai menunaikan solat berjemaah, membaca surah yassin sebanyak 3 kali. Di setiap habis bacaan yassin, mestilah terselitnya doa malam nifsu sya'ban ni. Apa yang perlu kita utamakan dalam doa lepas baca yassin pada malam nifsu sya'ban ni?

1) Pada bacaan yassin pertama, mohon agar dipanjang kan umur 
2) Bacaan kedua, mohon diberi rezeki yang halal
3) Bacaan yasin ketiga, mohon iman yang sempurna dan dipermudahkan ketika mati kelak.



Nak buat amalan2 pada malam nifsu ni bukannya hanya boleh dibuat di masjid secara berjemaah je. Kot la nanti ade orang cot cet pulak kata tak sempat la nak pergi masjid nak berjemaah baca yassin 3 kali, kerja la, itu la ini la.. Aiipppp! Sapa ajar bagi 1001 alasan?! Tamoo macam tu k :) Korang boleh juga lakukan secara individu di rumah. Baca yassin sendiri2. Mendoakan kesejahteraan diri semua tu. InshaaAllah takde beza pun. So tak ada alasan ok kawan2, akak2, adik2, abang2 :)

Nak cakap banyak , sis pun tak sesempurna mana. Masih manusia biasa cuma sekadar memberi sedikit perkongsian di malam yang mulia ni. Mana la tahu kita sama2 boleh memperbaiki diri dan saling memaafkan satu sama lain. Bukan saja meminta maaf sesama manusia, bahkan meminta maaf kepada pencipta , yakni Allah swt. Tak pernah terlambat untuk kita meminta maaf dan bertaubat selagi pintu taubatNya masih terbuka. Kalau rasa kita ni terlalu banyak masalah nk tanggung dalam hati, terasa tersepit dengan dunia. Apa kata, malam yang indah ni kita cuba bersendiri melakukan solat sunat, baca yassin, membasahkan lidah dengan zikir2 indah, berselawat ke atas Nabi. Orang kata malam ni adalah salah satu malam di mana doa2 kita dimakbulkan. Tapi jangan pula mengamuk kalau tibe2 doa tak dimakbulkan. Percaya dengan kuasa Allah. Allah dah aturkan jalan yang cantik buat kita. Cume cepat atau lambat je. Percaya qada dan qadar Allah, dan segalanya bakal sempurna. Hentikan sekejap ingatan kepada dunia. InshaaAllah sekurang2nya dengan kuasa Allah, hati yang terbeban akan rasa tenang. Siapa tahu kan? Allah tu kan Maha Pengasih lagi Maha Penyayang :)

So sampai sini je entry kali ni. Kalau ada salah silap harap sangat dimaafkan. Kalau ade yang salah tegur la dimana2. Sama2 memperbaiki diri, muhasabah kan diri. Kita kan saudara sesama islam. Tak salah menegur. Cuma cara tegur tu je yang kita kena pandai..hee sebab sis ni sensitif sangat T_T Maaf ye.. Ok lah selamat beramal dan salam nifsu sya'ban :)


Semoga dosa lampau kita semua diampunkan olehNya ..AMinnnn


Masa Terluang ! :)

Assalamualaikum
Hai ! Kali ni tak nak taip delete lagi sebab tibe2 ade idea nak cerita pasal apa HAHA. Typical me suka benor delete2 bila dah taip panjang2. So petang2 yang aman damai panas terik ni nak cerita la yang aku sekarang ni tengah cuti hari gawai ..Yeayy ! Yang bertambah yeay nya bila cuti seminggu yang aku idam2 kan dapat relaxkan minda ni hanya sekadar mimpi bila dengan secara tiba2 nya aku ada 4 project dan 1 assignment yang nak kena hantar lepas cuti serta test2 yang bakal menggegarkan otak aku yang sememangnya tengah serabut ni ..T_T Naik je cuti ni, kena prepare ketahanan mental dan fizikal sebab.... FINAL nak dekattttttt dahh oii..
So selain daripada melepet depan laptop menjulingkan mata dengan nombor2 serta formula bagai ni, kalau dah tak boleh nak solve jugak apa lagi melekat je la dengan handphone. Mana boleh lekang dengan handphone oii.. :) apa yang best sangat belek handphone? Ohh aku suka online, tak scroll twitter, aku scroll insta, tak pun aku buka youtube *kalau internet laju la* .. Dan kalau dah bosan sangat kat rumah ni, paling tak pun aku duduk la luar rumah cari benda nak snap gambar nak edit.  
Edit? I am too addicted dengan editing dari dulu just tu la, sebenarnya tak reti langsung hahaha just baru2 ni kenal someone yang boleh dikira aku mmg adore gile cara dia edit. Dia ajar aku edit pun dalam phone.. Bayangkan la belajar by whatsapp, sukar sikit nak faham. Tapi buat masa ni ok la godek2 apps yang ade, kalau tak tahu sangat tu baru la tanya ye dok. Buat masa ni walaupun tak berapa nak reti tapi boleh la mampu nak tersenyum tengok gambar edit sendiri walaupun buruk sebenarnya..hahaha 
Yang ni pun ade orang tolong crop kan lagi :) Hahaha

Nak tunjuk lebih2 tak boleh la, baru belajar, gambar2 pun macam alahhh elok ke ni. Kadang2 aku edit aku biar je dalam phone sebab tak rasa pun gambar yang di edit tu cantik. Kadang2 tu cuba acah2 je pandai edit padahal takde seni langsung.. Kah kah kah. Ok la buat mase ni as a beginner aku puas hati la dengan hasil kerja aku walaupun just guna handphone cikai2 laut..hahaha But but but still tak puas sangat la selagi tak dapat gambar yang sharp and cantik .. ishh geram tahu tak tengok gambar orang snap cantik2 ni. Cemburu too much. Tapi takpe, suatu hari nanti k.. Aku cuba la mana yang mampu setakat ni. Yang penting aku puas. :)

Ok dah2 malas nak taip pepanjang sebab sekarang ni bukan waktunya nak melepet mengadap laptop lagi, sekarang masa untuk mengurangkan segala lemak2 yang ada *cakap je lebih* hahahaha
Ok BYe !

Tuesday, 12 May 2015

Dunia Berputar !

Sabda Rasulullah saw :

"Rintihan orang sakit tercatat sebagai tasbih , kegelisahan dan jeritannya sebagai tahlil, nafasnya seumpama sedekah, tidurnya sebagai ibadah dan kegelisahannya, daripada satu bahagian ke satu bahagian lain adalah bagaikan jihad kerana Allah s.w.t dan ditulis baginya sebaik-baik amalan yang pernah dilakukan semasa sihat"

Kadang2 kita tak sedar ,kita ni hanya manusia biasa yang menumpang di bumi Allah. Dan kita juga alpa kenapa kita menumpang di sini. Kita cepat leka atau sebenarnya kita buat2 lupa? Aku bukan reti bab2 agama sangat cuma aku tahu la ape tu hukum hakam halal haram, baik jahat semua tu buat masa ni. Tapi tu lah, manusia kan, tak semuanya sempurna. Aku pun manusia biasa yang ada perasaan, yang ada hati. Yang tak mampu berkata-kata bila ada masalah. Yang aku mampu hanya berdiam diri, memaafkan dan membiarkan semuanya berlalu. Ya aku mungkin berimaginasi tinggi seolah2 masalah tu boleh hilang macam ditiup angin. Bila ada angin, masalah pergi HAHAHA *kartun sangat* Takde maknanya masalah tu boleh pergi macam tu je, lagi pula manusia macam aku yang selalu sangat la terfikir benda2 yang negatif sepanjang masa. Bila nak settle kan? Actually tertanya2 jugak, kita ke yang "create" masalah tu? Kita ke yang mulakan semua masalah macam ni? Serious tertanya2  apa salah aku sampai semua ni hadir dalam hidup aku? Paling perit bila masalah melibatkan hati. Ya Allah rasa macam nak campak hati ni jauh2. Biar kosong. Takde hati dan perasaan. SENANG CERITA. Tak payah langsung aku nak fikir itu ini, macam mana nak selesaikan satu satu masalah tanpa lukakan perasaan orang dan menghancurkan persahabatan yang dah terjalin. Yes tu lagi satu masalah. Fikir perasaan orang. Orang takkan pernah fikir perasaan kita kan? hahaha lumrah hidup. Kalau orang lain fikir masalah kita, mesti orang akan senang2 faham hati kita, perasaan kita. So nak tak nak diam je la. Susah sangat buat camtu je senang ..hahaha Cliche sangat aku ni. Hidup ni simple je sebenarnya, kalau sekarang kau dibawah, mana tahu mungkin suatu hari kau akan berada di atas. Siapa tahu ? Kuasa tuhan kita tak boleh nak lawan kan :) Begitu juga dengan bila hari ni kau buat orang tu, kau sakiti dia, kau lukakan perasaan dia, kau buat la dia macam2, dia sabar, dia diam. Kau ingat selamanya kau akan berjaya macam tu ?? Oh tidak . Kesabaran dia yang kau cabar boleh dibalas. Dunia ni berputar. Siapa tahu suatu hari nanti kau akan rasa macam mana yang dia rasa. Kita tak tahu apa yang berlaku kan tapi mungkin juga kau akan dibalas setimpal dengan apa yang pernah kau lakukan. Kalau orang putih percayakan karma so kita percayakan kifarah dosa. Sesungguhnya Allah tak pernah membiarkan hambaNya keseorangan . Dan tak mungkin juga setiap masalah takde jalan penyelesaian nya. Kalau rasa ade buat salah, minta maaf dan jangan ulanginya. Kalau rasa diri penuh dengan dosa, sama2 perbaiki kembali, masih ada masa untuk kita. Selagi belum tertutup nya pintu taubat :')

Tapi yang aku pelik sepelik2 alam kan, kenapa orang kalau dah buat macam2 tak pernah nak jujur eh ? Ok fine la bak kata seseorang ni "orang mana yang dah lempar taik nak jilat balik kan" ok ok agak mengerti, Tapi pelik juga, sebab benda nya kau patut tahu masalah tu takkan pernah hilang selagi kau tak jujur dalam sesuatu perkara. Ok la camni, andaikata kau tak sempat nak jujur, nak beritahu hal sebenar, nak minta maaf atas ape yang berlaku dan orang yang kau sakiti, yang kau lukakan perasaan tu tiada lagi di dunia ni. Apa kau sangka dosa kau terhenti? Wallahualam. Andai orang yang kau lukakan tu memaafkan kau, tenang la. Kalau tak? Sanggup nak merangkak kat padang mahsyar yang mempunyai berbilion2 manusia tu ? Mampu ke kau cari dia? Hmm Aku tak cakap pula yang aku ni perfect, aku pun manusia biasa, aku terlalu banyak dosa. Tak tahu la sempat atau tidak untuk meminta maaf dekat semua andai aku pernah buat macam2 kat dyrg kan. Siapa tahu dalam diam kata2 lebih pedih dari tikaman pisau. Siapa tahu ada yang terasa dengan kata2 yang aku lemparkan. Bumi ni dah semakin tua, bila2 masa je perkara yang kita semua tahu akan terjadi . :') So kat sini nak highlight kan, kalau rasa macam nak buat sesuatu yang akan menyakitkan hati seseorang tu, yang akan mengecewakan seseorang tu. Minta maaf lah cecepat. InshaaAllah kalau tak banyak pun sekurang2 nya kita dah rasa tenang minta maaf kan ? :) Dia maafkan atau tidak tu kes dia dengan Allah pulak. Takde kena mengena dengan kita. So last but not least , do think before you act . Do be someone who can always forgive and forget. They don't feel what you feel. So better jadi seorang yang memaafkan dan kemudian diam kan diri je k ;)

Ok dah bosan nak taip pepanjang, so sampai situ je membebel malam ni. Nak tido esok kelas agak pagi nanti kang tak terbangun pulak hahaha Cerita di atas takde kena mengena dengan sesiapa, so jangan la makan cili nanti pedas pulak awak2 haa :p kih3.. Selamat Malam.. Assalamualaikum